Interactiv

Am decis ca pe o scurta perioada de timp sa raspund intrebarilor cititorilor care nu au gasit raspunsul in aceste pagini sau inca au nelamuriri in domeniu. Pentru aceasta va invit sa folositi forma de Contact

Sunday, May 25, 2008

Postarea pe net a unui website

Din pacate sunt inca multe persoane care nu stiu exact cum se expune un website pe internet. Astfel incat, am hotarat sa prezint fazele pe care trebuie sa le urmeze fiecare pentru a avea propriul site online.

Sa presupunem ca ai gasit un program cu care se spune ca se poate crea un site. Dar si aici inca sunt multe probleme de rezolvat. Acel program nu va crea singur un website doar pentru ca tu vrei asta, fie el chiar si Dreamweaver. Mai sunt cativa pasi de facut.

In primul rand trebuie sa sti ce anume vrei si pentru asta, un creion si o hartie te ajuta. Despre ce vrei sa fie acest website? Ai subiectul in minte si il pui pe hartie. Ce pagini trebuie sa aiba acest website pentru a intruni toate conditiile? Sa spunem ca prima pagina care trebuie sa se deschida este numita in programare "index" , punct, urmat de terminatia "html" sau "htm" pentru HTML sau "php" pentru sistemul PHP. Mai exista si alte terminatii despre care puteti afla mai multe cautand pur si simplu pe net. Am luat in discutie doar cele mai utilizate pentru un simplu site.

De regula prima pagina este cea care trebuie sa convinga cititorul sa ramana aproape, sa citeasca mai departe si celelalte pagini si daca e posibil sa revina. Acolo oferi cititorului o introducere, linkuri spre alte pagini, imagini daca este posibil, adsense, sau alt sistem de advertising, un banner prin care iti poti promova o alta pagina, un video, in functie de situatie, de ceea ce doresti sa prezinti.

In cazul unui website de publicitate pentru un produs sau firma prima pagina ofera informatii cat mai concise si convingatoare despre firma sau produs, poate exista un link de paypal sau clickbank atunci cand se poate face o vanzare online, daca exista posibilitatea oferirii unui sistem de promovare un link de afiliere, poate exista un link despre termeni si conditii de utilizare, etc. Daca este doar informativ, presupune o pagina de contact unde oferi posibilitatea de contact. Alegerea iti apartine mereu indiferent de domeniul pe care l-ai selectat, de interesul pe care il ai. Insa pentru a fi gata sa-l realizezi asa cum trebuie aceste lucruri trebuie sa iti fie clare in minte si cel mai bine le pui pe hartie.

Urmatoarele pagini dupa "index" se numesc cat mai scurt si concis, de exemplu "contact" , "login", "afiliere", "termeni" etc, denumirea urmand sa reflecte ceea ce ofera pagina respectiva. Dupa ce ai scris pe hartie ceea ce vrei sa contina acel website, este indicat sa scrii continutul fiecarei pagini pe care o vei crea pe "notepad" sau "office" pentru ca atunci cand realizezi pagina sa poti da doar "copy si paste".

Acum este momentul sa vorbim despre programul CU CARE CREEZI PAGINILE. Pentru ca tu esti cel care trebuie sa le creeze, ele nu apar singure din senin fara interventia ta. Alegand programul cu care vei lucra, il instalezi in calculator conform instructiunilor, il deschizi si daca ai posibilitatea, vezi ce informatii de ajutor iti ofera pentru a invata cum functioneaza.

De cele mai multe ori, la un program simplu in HTML este indicat sa iti alegi singur o templata desi programul poate sa iti ofere si el un numar restrans de template. De asemeni trebuie sa cauti un cap grafic frumos pe care sa il folosesti si care sa reflecte ceea ce contine website-ul. Templata o poti modifica oricand dupa nevoi pana vei invata sa o creezi singur. Cel mai bun si eficient program pe care il poti folosi, Dreamweaver, nu va face nici el aceste lucruri pentru tine decat daca vei sti sa i-o ceri, intr-un cuvant, vei sti sa lucrezi cu el. Dar pentru aceasta ai nevoie de un minim de cunostinte de programare care pot fi invatate din mers.

Va trebui sa incerci. Daca ai downloadat templata de pe un alt site, ea vine in format "zip." O extragi intr-un folder si cu ajutorul programului o preiei si o prelucrezi sa arate asa cum doresti. Este ideal sa folosesti un program de tip WYSIWYG care in traducere inseamna ceea ce vezi este ceea ce realizezi. Acesta iti usureaza munca, orice modificare facuta se reflecta imediat in pagina, urmand ca atunci cand iti convine sa o salvezi si sa treci la pasul urmator. Capul grafic pe care il vei folosi, indiferent ca l-ai gasit undeva sau l-ai creat are o denumire si locul lui pe pagina. Chiar daca nu sti concret cum sa procedezi, alegi o pagina care iti place cum arata, dai click dreapta pe ea intr-un loc unde nu este scris sau folosesti setarile "page"de la IE7 de pe bara alegand "view source" si dai click. Se va deschide o pagina de notepad in care vei vedea toata partea de programare a paginii web respective. Luand din aproape in aproape, vei descoperi ce ai nevoie si ce trebuie sa contina si pagina ta., inlocuind in pagina ta cu linkurile specifice pe care le vei folosi. Capul grafic, ca si orice fotografie are o forma specifica, linkurile care apar in pagina de asemeni. Avand deschisa pagina de model si partea de programare a acesteia va fi simplu sa intelegi ce reprezinta fiecare semn din programare in HTML, dupa care sa aplici in program pe pagina pe care o creezi. Este ca si cum ai demonta o masina sau un utilaj, ai avea si desenul tehnic si ai cauta sa creezi tu una asemanatoare cu caracteristicile pe care le doresti.

La salvarea paginilor se da denumirea dorita fiecareia, se alege terminatia dorita in casuta de mai jos (in speta html sau htm), apoi sa salveaza intr-un folder pe desktop pentru a fi usor de gasit. In ceea ce priveste capul grafic si celelalte imagini, in folderul creat unde se salveaza paginile realizate, se creaza un alt folder care trebuie sa aiba numele de "images", in care se introduc imaginile folosite pe pagini si astfel, cand dai click pe pagina realizata, chiar daca se afla in folderul de pe desktop, pagina se deschide corect, afisand si imaginile. Daca ai pus pe pagina AdSense, se poate intampla ca, in functie de setarile calculatorului sa nu apara afisate imaginile sau continutul AdSense ci doar forma si dimensiunile pe care acestea le au. In momentul cand sunt puse online ele vor aparea corect.

Dupa ce ai realizat ceea ce ti-ai dorit, trebuie sa alegi un hosting sau pe romaneste un loc de cazare pe un server unde sa iti pui paginile si pentru aceasta va trebui sa alegi singur in functie de limba folosita pe pagini si de zona geografica in care iti doresti sa fie mai vizibil acel website. De asemeni, va trebui sa cauti un domeniu (www.numelealesdetine.com ) sau terminatiile net, org, ro, eu, etc... Acestea doua de regula trebuiesc platite. Dupa ce ai platit domeniul si cazarea ai posibilitatea sa pui site-ul online pentru a fi vizibil. Citesti cu atentie informatiile legate de hosting si faci setarile necesare care nu sunt dificile.

Pentru transferul (upload) paginilor folosesti un program denumit pe scurt FTP. Sunt multe astfel de programe dintre care unele sunt gratuite. Toate sunt simplu de folosit. Avand domeniul platit si cazarea confirmata, instalezi FTP-ul ales in calculator si vei vedea ca ai doua sectiuni in acest program. Folosind datele si parolele oferite de hosting te conectezi cu FTP-ul la server. Alegi din prima sectiune a programului FTP folderul in care ai salvat paginile create pe calculator si le transferi pe server. Programul face acest lucru automat, doar trebuie sa dai comanda. Informatiile pe care le primesti de la hosting iti indica si in ce folder sa transferi paginile si imaginile care le insotesc.

O data terminat si acest lucru, paginile pot fi vazute de oricine. Verifici functionarea lor scriind in explorerul folosit pe calculator numele domeniului ales de tine. Daca setarile hosting-ului au fost facute corect si transferul efectuat cu bine, trebuie sa se deschida site-ul la pagina denumita index.html sau index.htm, dupa cum ati ales in prealabil. Ea va aparea sub forma (http://www.numelealesdetine.com/) sau net, org, eu, ro, etc...

Pentru alte informatii vezi si Primii Pasi Online

Dupa ce totul functioneaza corect, poti incepe promovarea pe internet in directoare, motoare de cautare, etc.

Daca insa nu reusesti si ai nevoie de un simplu website, contacteaza-ma.